Spanningsklachten

Spanningsklachten ( hoofdpijn, nek/rugklachten, hyperventilatie ) worden behandeld met behulp van lichaamsgerichte ontspanningsoefeningen, mobiliserende oefeningen en oefeningen ter verbetering en vergroting van het lichaamsgevoel en lichaamsbewustzijn.

Ik maak daarbij gebruik van de Triggerpoint benadering en Stress Pilot.

Triggerpoints zijn gebaseerd op onderzoeken en ervaringen van dr. Janett Travell over myofasciale pijn en dysfunctie.

Triggerpoints zijn lokale verkrampingen in de spier(en), ontstaan door overbelasting.

Aan de hand van schema's en illustraties kan de patient zijn klachten herkennen en wordt aangegeven waar de "knoop" in de spier zit. Door deze verkramping aan te drukken wordt deze leeg gedrukt, hier door kan de spiervezel gaan ontspannen. Daarnaast geef ik de patient aanwijzingen en oefeningen mee om ook in de thuissituatie de klachten te kunnen verhelpen. Aanvullend krijgen ze een overzicht met adviezen (10 geboden voor afname van stress) die bijdragen tot het verminderen van de klachten.

Stress Pilot is een computerprogramma waarbij met behulp van een sensor de hartcoherentie gemeten wordt. Deze wordt zichtbaar in een grafiek op het beeldscherm.

De patiënt wordt getraind om de diafragmale ademhaling toe te passen, zodat de adem- en hartfrequentie zullen dalen. Hierdoor zal de patient beter in staat zijn zich te ontspannen.

 link naar facebook Henk Huisman